Monday, April 9, 2012

Hakikat Asya'irah..jangan cepat Melatah   Dunia IT kian maju dahulu yang hanya saya tahu hanya YM (yahoo messenger ) sebulan sekali apabila diberi kesempatan untuk pulang ke rumah daripada Bumi Tarbiah Maahad Ahmadi sudah pasti YM merupakan kunjungan saya di sebelah malam sehingga terkandang jam 2 pagi apabila asyik berbual dengan teman yang turut jua pulang daripada asrama tetapi masa terus berlalu,dunia IT kian maju mengikut arus perubahan waktu laman sosial kian bertambah Facebook,Tweeter dan Skype bahkan yang rajin menulis terus berkongsi cerita,pandangan di dalam blog-blog peribadi tidak kurang juga blog-blog di jadikan sebagai tempat bercerita mengenai dunia artis,gosip-gosip panas dan ada juga yang menjadikan blog sebagai diari peribadi.
    Entry kali ini saya ingin berkongsi mengenai hakikat sebenar Asya'ri mungkin hari ini ramai tertanya apakah sebenar hakikat Asya'ri bahkan ada juga blogger-blogger dan umat Islam yang tidak memahami hakikat ini lantas membuat tohmahan palsu dan meletakkan Asya'irah di dalam kesesatan bahkan terdapat juga segelintir yang menggelar Asya'irah sebagai golongan MULHID (terpesong daripada kebenaran)  di dalam mentafsirkan sifat-sifat Allah ini merupakan satu tuduhan yang membabi buta buat Asya'irah.
      Kejahilan ini yang menyebabkan berlakunya perpecahan terhadap kesatuan Ahli Sunnah dan merobek kesatuan Umat Islam sehingga sebahagian orang-orang jahil dan masyarakat awam menganggap golongan Asya'irah merupakan satu golongan yang berada di dalam kesesatan.Saya tidak tahu apakah kayu ukur yang mereka (pembangkang) yang menyamakan golongan beriman dengan  golongan yang sesat ???
    Dalam mengupas mazhab Asya'irah,ibnu Taimiyyah berkata : Ulama' ialah golongan pembantu ilmu-ilmu agama,manakala Asya'irah ialah golongan PEMBANTU usul agama. (Al Fatawa H :16 juzu' 4 ) ayuh bersama kita memahami kalam ibnu Taimiyyah 'sesungguhnya Asya'irah merupakan pembantu kepada usul agama '.
    Ramai daripada ulama' Hadith,tokoh-tokoh Feqah dan Tafsir yang bersama dengan Asya'irah adakah mereka jahil dalam beri'tiqad ?? antara ulama'-ulama' yang berpegang dengan mazhab Asya'irah ialah Sheikh al Islam Ibn Hajar al Asqalani seorang tokoh hadith yang tidak mampu dinafikan kehebatannya di dalam bidang Hadith  bahkan beliau merupakan pengarang kitab Fathul Bari ala Syarh al Bukhari sebuah kitab yang tidak boleh tidak menjadi rujukan utama di dalam bidang Hadith.Begitu juga Imam Nawawi merupakan pengarang kitab Syarh Sohih Muslim turut berpegang pada mazhab Asya'ari.
      Di dalam bidang Tafsir Imam Al Qurtubi pengarang kitab Tafsir Jami' li Ahkam  turut bermazhab Asya'ri bahkan ramai lagi ulama' yang mashur berpegang dengan mazhab ini antaranya Sheikh Zakaria Al Ansari,imam Abu Bakar al Baqilani,Imam Qustalani,Imam al Syarbini dan Abu Hayyan al Nahwi pengarang kitab Bahr Muhit dan lain-lain,ketahuilah jika ingin di kumpul senarai ulama'-ulama' bermazhab Asya'irah nescaya akan terhasillah berjilid-jilid buku sebagaimana yang disebut oleh Sayyid Muhammad bin Alwi Al Maliki.
      Satu persoalan yang timbul bagaimanakah terdapat golongan-golongan yang menyesatkan asya'irah sedangkan mereka merupakan golongan yang memperjuangkan sunnah nabi dan Al Quran seperti Ibn Hajar Al Asqalani dan Imam Nawawi ??? sekiranya kita mengatakan mereka yang bermazhab Asya'irah adalah sesat bagaimanakah kita mengambil ilmu-ilmu mereka sebagai rujukan ?? Ibn Sirin menyebut "sesungguhnya Ilmu ini adalah agama,maka perhatikanlah daripada siapa kamu mengambil agamamu"
      Memadailah jika golongan yang tidak sehaluan dengan Al asya'irah (pembangkang) berkata "sesungguhnya Allah telah merahmati mereka (ulama' al Asya'irah),mereka telah berijtihad jika ijtihad mereka salah moga Allah mengampuni mereka" bukannya menyesatkan mereka dan menganggap mereka digolongkan sebagai golongan ahli neraka.
      Saya menyeru diri saya dan teman sekalian agar lebih berhati-hati di dalam mebuat tohmahan tehadap ulama'-ulama' dan janganlah kita menjadi orang yang cepat melatah dalam menghukum kesesatan seorang melainkan setelah mempunyai hujah-hujah dan fakta yang kukuh...moga kita dirahmati oleh Allah.
(rujukan kitab Mafahim Yajibu An Tusohah karangan Sayyid Muhammad Alawi)

Kitab ini di puji oleh puluhan ulama' dunia 

Ulama'-ulama' Muktabar yang bermazhab Asya'ari

                                     
    

No comments:

Post a Comment