Sunday, July 19, 2009


Salam mahabbah salam ukhwah Assalamualaikum sudah lama ana dah tak update blog nie erm ‘busy’ sangatlah jadi marilah bersama ana kita menyingkap hadis nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad "Jagalah dirimu dari perkara-perkara yang haram nescaya anda menjadi manusia yang paling 'abid, dan terimalah dengan penuh kerelaan akan pembahagian yang telah ditentukan Allah kepada anda nescaya anda akan menjadi manusia yang paling kaya, berbudilah kepada jiran anda, nescaya anda menjadi mu'min yang sebenar, dan cintailah kepada orang lain apa yang dicintai anda untuk diri anda sendiri, nescaya anda menjadi seorang muslim yang sebenar, dan janganlah banyak ketawa kerana banyak ketawa itu akan mematikan hati.(diriwayatkan oleh Imam Ahmad dari abu Hurairah)
Daripada hadis ini dapat kita ketahui bahawa nabi s.a.w.inginkan ana dan antum menjadi insan yang terbaik,nabi s.a.w mengajar kita untuk menjadi insan yang terbaik mestilah melaksanakan 5 perkara1) Menjauhi perkara-perkara yang diharamkan


Untuk mencapai darjat para muttakim, siddiqin, a'bidin dan solihin, seseorang itu perlu berusaha sedaya upaya menghindari dirinya dari terjerumus ke dalam perkara-perkara maksiat dan haram seperti makanan, minuman, perbuatan, tutur kata, .pendengaran, penglihatan dan tindakan.Usaha bagi menghindari perkara-perkara ini amatlah rumit kerana ia biasanya begitu hebat mempersonakan keinginan dan kecenderungan hati.
2 Relakan kurniaan dari Allah


Untuk mencapai ketenteraman jiwa, seseorang muslim itu haruslah membentuk sifat-sifat qanaah(berpada) sifat tidak tamak dan haloba dalam memenuhi keperluan hidup apabila ia merasa cukup dan rela serta bersyukur maka ia merasa dirinya selaku orang yang paling kaya di dunia.
3. Hubungan baik dengan jiran


Untuk mencapai ketenteraman sosial setiap Muslim haruslah menjalankan hubungan yang baik dan mesra dengan jiran tetangga kerana mereka adalah kelompok manusia yang paling hampir dengan kita selain ahli keluarga yang lain.
4. Cintakan orang lain


Islam adalah agama kasih sayang dan damai dari kekusutan hidup. Oleh itu setiap Muslim haruslah menaruh rasa kasih sayang terhadap orang lain sama dengan perasaan kasih terhadap dirinya sendiri. Apa yang tidak disukainya berlaku kepada dirinya harus pula tidak disukainya berlaku pada orang lain.
5. Jangan banyak ketawa


Ketawa pernah disifatkan sebagai "ubat jiwa". Akan tetapi sesuatu ubat akan berubah menjadi racun apabila berlebihan akan membuatkan seseorang itu tidak serius dalam kerja dan kehidupannya dan membuatkan hati nuraninya mati dalam keseronokan dan fikirannya tidak tajam dengan banyak ketawa. Barangsiapa banyak ketawa didunia dia akan menangis di akhirat dan barangsiapa menangis di dunia dia akan ketawa di akhirat.


Akhir kalam marilah kita muhasabah diri kita,moga-moga kita diletakkan di dalm golongan yang sedikit sebagaimana doa Saidina Umar al khatab “YA ALLAH ya tuhan ku ENGKAU letaklah aku di dalam golongan yang sedikit”doa yang di baca oleh beliau didengari oleh sahabat yang lain maka Saidina Umar ditanya ‘siapakah golongan yang sedikit’maka beliau menjawab itulah golongan yang bersyukur.

No comments:

Post a Comment